Украйна иска да се сдобие с ракети с голям обсег, Вашингтон отказва

В ход са ускорени преговори между Киев и неговите съюзници относно искането на Украйна за ракети с голям обсег, които страната твърди, че ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, заяви високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители, за да отблъсне руските и промосковски сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове, заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия и добави, че на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

,,Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

Украйна се нуждае от ракети с голям обсег..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове, каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва БТА

Banner 468 x 60 px