Руските служби предотвратиха терористичен акт срещу газопровода "Южен поток"

Федералната служба за сигурност на Русия е предотвратила терористичен акт срещу газопровода "Южен поток", подготвян от украинските спецчасти, твърдят руски медии.

Задържани са руски граждани, които са участвали в подготовката и осигуряването на средства за диверсията. Мястото на планирания саботаж е част от "Южен поток" - тръбата осигурява доставка на природен газ към Турция и Европа.

При акцията във Волгоградска област за иззети четири магнитни мини, 4 килограма пластичен експлозив, детонатори, близо 600 хиляди рубли.

И още - инструкции за изработване и монтиране на взривното устройство, както и кореспонденция с отговорния за саботажа от украинските спецслужби.

Вече са заведени няколко дела, като сред обвиненията срещу задържаните за "подготовка на терористичен акт", "организиране на терористична група и участие в нея", както и "незаконно придобиване, съхранение и носене на взривни вещества и/или устройства."

Необходима е координация между Русия и Турция по отношение на мерките за сигурност на газопровода "Южен поток", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Banner 468 x 60 px