Украйна се готви за нови руски атаки по енергийната система

В среднощното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната се подготвя за нови руски атаки по енергийната система.

"Продължаваме с проекта, който цели да подкрепи хората. Става дума за т.нар. "центрове на непобедимите". Към момента сме разкрили 4000, подготвят се още. В случай на нови масирани руски атаки, е ясно, че електрозахранването не може да бъде възстановено за няколко часа. Тогава ще се активират тези центрове и ще задоволяват основни нужди - ток, телефонни услуги, топлина, вода, медицинска помощ", каза Зеленски.

Междувременно властите в анексирания от Русия Севастопол обявиха, че са отблъснали украински атаки с дронове. Според местната проруска власт, два безпилотни самолета са свалени, прихванати са още три. Цел на атаката е била местна топлоелектрическа централа. Няма пострадали граждански обекти.

Руският енергиен гигант "Газпром" заплаши да спре доставките на газ за Украйна, след като стана ясно, че не цялото количество синьо гориво, което минава транзит през страната към Молдова, постъпва в Кишинев. Киев призова жителите на Херсон и Миколаев при възможност да се евакуират към централните и западните части на Украйна.

Тежките битки в Миколаевска област продължават. Сложна остава и ситуацията на фронта в Донбас.

 

Banner 468 x 60 px