Destiny

До дни Русия хвърля мобилизирани запасняци срещу Украйна

През следващите седмици руските окупатори може да привлекат допълнителни мобилизирани сили за войната срещу Украйна. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите стигнаха до това заключение въз основа на факта, че мобилизираните части на 2-ра мотострелкова дивизия на 1-ва танкова армия на Руската федерация са завършили учения в Брестката област на Беларус.

"Вероятно руските войски ще продължат да използват мобилизирани и прехвърлени военнослужещи за подновяване на настъплението в Донецка област и за заемане на отбранителни позиции в Луганска област", се отбелязва в доклада на ISW.

Експертите съобщиха, че руснаците са започнали да укрепват позициите си в окупираните територии на Луганска, Донецка и Запорожка област с личен състав, изтеглен от Херсонска област, и мобилизирани войски.

Позовавайки се на украинския генерален щаб, Институтът за изследване на войната пише за увеличаването на броя на руските войски в Луганск. Новопристигналите руснаци са настанени в изоставени къщи в Красне и Семейкино.

Между другото, част от преразпределените руски войници пристигат в Новоайдар, на около 55 км източно от Северодонецк, както и в Мариупол.

Според общинския съветник Петър Андрюшенко окупаторите разполагат там между 10 000 и 15 000 войници.

"Андрющенко заяви, че новомобилизираните са прехвърлени на западната фронтова линия в Донецка област. Освен това руските войски се опитват да разпръснат силите си, като разполагат някои елементи в посока Хулайпил в източната част на Запорожка област", допълват анализаторите.

Представители на американското разузнаване заявиха, че в началото на ноември руски и ирански официални лица са финализирали споразумение за производството на ирански безпилотни самолети на руска територия.

Украинските сили продължават контраофанзивни операции по линията Сватово-Кремина.

Руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут, Авдийвка и западно от Донецк, въпреки съобщенията за значителни жертви край Бахмут.

Окупаторите продължиха да укрепват районите около сухопътните линии в Южна Украйна, борейки се с частичната загуба на възможността за използване на моста през Керченския проток.

Руските медии продължиха активно да обсъждат предстоящата втора вълна на мобилизация.

Броят на руските затворници изглежда е намалял с около 6,5% от януари 2022 г. насам, вероятно поради интензивното набиране на персонал от ЧВК "Вагнер".

Руснаците се опитват да установят контрол върху информационното пространство в окупираните територии и да идентифицират украинските партизани.

Banner 468 x 60 px