Destiny

Секретната точка от указа на Путин: Москва изпраща милион руснаци на фронта в Украйна?

Засекретената точка 7 от вчерашния указ на руския президент Владимир Путин за обявяване на частична мобилизация предвижда на фронта в Украйна да бъдат пратени един милион руснаци. Това съобщи "Новая газета. Европа" като се позова на свои източници в Кремъл, предава Actualno.com.

Източникът на изданието уточнява, че Министерството на отбраната е поискало да класифицира целия текст на президентския указ за мобилизацията, но в резултат само седми параграф е получил грифа "за служебно ползване". По-късно пред Интерфакс Дмитрий Песков нарече невярна информацията, че указът на Путин предвижда призоваване на милион души в армията. За да потвърди тази информация, "Новая газета. Европа" е опитала да се свърже и с органите на изпълнителната власт, които по правило получават пълните текстове на президентските укази, включително тези с гриф "за служебно ползване". Според източници в няколко министерства обаче, не са получили пълния текст на постановлението и няма как да го видят през междуведомствената система за документооборот.

Веднага след като в сряда сутринта Путин обяви т. нар. "частична" мобилизация, военният министър Сергей Шойгу уточни, че става дума за призоваване на 300 000 души, които имат военен опит. Въпреки това се появиха множество информации, че са призовани и мъже без какъвто и да било военен опит. От "Новая газета" напомнят, че в Русия е забранено да се разгласява информация от документи, класифицирани "за служебно ползване".

Banner 468 x 60 px