Destiny

Русия подготвя мащабна атака в Южна Украйна

Русия подготвя мащабна атака в Южна Украйна, твърди Киев. Това се случва след успешната контраофанзива в Херсонска област, при която украинците заявиха, че са си върнали 53 населени места.

Москва се готви да атакува Кривой Рог - града, в който е израснал президентът Володимир Зеленски.

Русия концентира усилията си в района на Донецк, след като превзе Луганск, но продължава да атакува и в други райони. Откриване на пореден нов фронт би могло да промени баланса във военните действия.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожие, в момента окупирана от Русия, е "напълно извън контрол", твърди ръководителят на ядрената агенция на ООН. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че използва централата, като военна база за извършване на атаки срещу украинските сили.

Украински официални лица казаха, че руснаците разполагат войски и складират военна техника на територията на електроцентралата на река Днепър, Южна Украйна. Глобалната сигурност беше сред акцентите в среднощното обръщение на президента Зеленски.

"Тези дни в новините и в социалните мрежи се появяват репортажи за конфликтни точки и заплахи на много места. Първо - Балканите, след това Тайван, сега може би и Кавказ. Тези ситуации изглеждат различни, обединява ги обаче един фактор - глобалната архитектура за сигурността не работи. Ако работеше - тези конфликти нямаше да съществуват. И именно на това Украйна обръща внимание, и не само през последните 161 дни от началото на пълномащабната война, а от години", каза Зеленски.

Banner 468 x 60 px