Москва иска и цялата Донецка област след превземането на Лисичанск

Превземането на цялата Донецка област ще бъде основната задача на руските сили след падането на Лисичанск - последния голям град под украински контрол в съседната Луганска област, заяви в понеделник украинският губернатор на Луганск Сергий Гайдай, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че очаква Русия да атакува градовете Славянск и Бахмут, като част от опитите да завладее целия регион Донбас в Източна Украйна.

“От военна гледна точка не е добре да се напускат позиции, но в загубата на Лисичанск няма нищо фатално. Трябва да спечелим войната, а не битката за Лисичанск”, каза Гайдай и допълни, че изтеглянето от града е било планирано в разпоредбите заради риска украинските сили да бъдат обкръжени.

По-рано в неделя министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че неговите сили са превзели Лисичанск и са поели пълен контрол над Луганска област, след като украинските сили са се изтеглили от бомбардирания град. Въпреки че отричаше твърдението в началото, вечерта информацията бе потвърдена и от Украйна.

“След тежки боеве за Лисичанск силите за отбрана на Украйна бяха принудени да се изтеглят от заетите позиции и линии”, заяви генералният щаб на армията в Киев.

Заповедта е дадена с цел “да се запази животът на украинските защитници”. Причината за падането на последния голям град в района е, че украинските войски били превъзхождани по численост там. Освен това руснаците имали многобройни предимства в артилерията, самолетите и други компоненти.

Banner 468 x 60 px