Швеция удължава COVID мерките

Швеция ще удължи действащите в момента ограничителни мерки заради коронавируса с още две седмици, съобщи днес министърката на здравеопазването Лена Халенгрен, цитирана от Ройтерс. Решението е взето на фона на рекордните темпове, с които се разпространява вирусът след появата на варианта Омикрон.

Ограниченията означават, че баровете и ресторантите трябва да затварят в 23 ч., а в по-големите закрити заведения има ограничение за до 500 души.

"Имаме изключително високо ниво на разпространение" на коронавируса, каза Халенгрен на пресконференция.

"Ограниченията трябва да останат в сила в продължение на две седмици. Ако всичко върви по план и ако ситуацията позволява, ограниченията ще бъдат отменени след това."

В Швеция през последните седем дни са регистрирани около 270 000 потвърдени случая на COVID-19. Реалният им брой обаче може да е над половин милион заради недостатъчното тестване. Вчера в скандинавската страна са били регистрирани рекордните 89 888 нови случая на коронавирус. Предишната пикова стойност бе от 20 януари - 87 446.

Разпространението на заразата е довело до натоварване на здравната система, но много по-малко, отколкото по време на предишните вълни. Броят на лекуваните пациенти в интензивно отделение е бил между 90 и 120 през последните четири седмици.

Швеция изпъкна сред другите държави в началото на пандемията, като се отказа от локдауни, а вместо това заложи на доброволни мерки, насочени към спазване на социална дистанция и добра хигиена. Смъртните случаи в страната на глава от населението са много повече от тези в скандинавските й съседи, но по-малко от онези в повечето европейски държави, които избраха да затворят, отбелязва Ройтерс.

Banner 468 x 60 px