САЩ вероятно няма да въвеждат повече локдауни заради коронавируса

САЩ няма да се върнат към локдауните въпреки нарастващите рискове от варианта Делта на коронавируса. Това заяви днес Антъни Фаучи, водещият американски експерт по заразни болести, предаде Ройтерс.

"Не мисля, че ще станем свидетели на локдауни", каза Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергии и заразни болести, в предаването "Тази седмица" на телевизия Ей Би Си. "Смятам, че имаме достатъчния процент хора в страната - недостатъчен за да разбием епидемичния взрив - но според мен все пак достатъчен, за да не позволим да изпаднем в ситуацията, в която бяхме миналата зима", допълни той.

Макар Фаучи да не смята, че САЩ ще трябва да затварят отново, както стана миналата година, той предупреди в ефира на Ей Би Си, че "нещата ще се влошат" с оглед на продължаващото разпространение на варианта Делта. "В нашата страна имаме сто милиона души, които имат право да бъдат ваксинирани, но които не се ваксинират", каза той. Средният брой на новите случаи, който се отчита всеки ден, почти се е удвоил за последните десет дни, а броят на хоспитализираните пациенти в много щати рязко се увеличава, става ясно от анализ на Ройтерс, цитиран от 24 часа.

Banner 468 x 60 px