Имунизираните в Гърция от днес получават повече привилегии

nova nova

В рамките на постепенното разхлабване на мерките за борба с разпространението на COVID-19, от днес в Гърция се отменя полицейският час между 1,30 ч. и 5,30 ч., съобщава агенция АНА-МПА. Същевременно от напълно ваксинираните хора няма да се изискват индивидуални тестове за коронавирус веднъж седмично преди да отидат на работа, както и за да отидат на фитнес, ако са изминали 15 дни от поставянето на втората доза от ваксината.

Увеличава се допустимият брой на клиентите в ресторантите, като на една маса ще бъдат допускани до 10 души. На тържества на закрито ще се допускат до 300 присъстващи.

На организираните плажове ще се допускат до 120 души на 1000 кв. м. Позволява се физическото присъствие на работното място на заетите в обществения сектор, които принадлежат към уязвими групи.

Обслужването на клиенти от публичната администрация с предварително запазен час става препоръчително, а не задължително. В неделя гръцките здравни власти съобщиха за 236 нови случая на заразяване и 18 смъртни случая през изминалото денонощие, съобщи в. "Катимерини.

От направените 23 815 теста, 0,99 са излезли положителни, отбелязва вестникът. Броят на интубираните пациенти продължава да намалява, но бавно - на 231 в неделя от 236 ден по-рано.

Най-много нови случаи на COVID-19 са потвърдени в региона на Атика, в който попада и столицата Атина - 107. Новите случаи в Солун са били 19. От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 420 905 случая на заразяване и 12 664 смъртни случая, обобщава "Катимерини".

В опит да насърчи ваксинацията в страната премиерът Кириакос Мицотакис ще представи на брифинг днес правителствените предложения за облекчения за напълно ваксинирани хора, съобщава още "Катимерини".

Според предложенията собствениците на киносалони и театрални зали, както и организаторите на концерти, фестивали и спортни събития ще могат да ограничават достъпа на зрители, като допускат само хора със сертификати за ваксинация.

Друго предвиждане е допускане на по-голям брой хора в закрити пространства, ако всички те са ваксинирани. Всички планирани мерки не визират достъпа до обществени услуги и събития, до болници, супермаркети, магазини, банки и транспортни средства, където няма да се прави разлика между ваксинирани и неваксинирани хора, но ще трябва да се спазват действащите противоепидемични мерки за затворени пространства, уточнява в. "Катимерини".

Banner 468 x 60 px