Destiny

Санкт Петербург отчете рекорден брой починали от коронавирус за денонощие

Вторият по големина руски град Санкт Петербург, домакин на мачове от Евро 2020, регистрира днес най-високия брой смъртни случаи в Русия на хора с коронавирус от началото на пандемията, предаде Франс прес. Според официалните данни старата имперска столица е отчела 107 смъртни случая за последните 24 часа.

Според руски медии от началото на пандемията това е най-големият брой починали с коронавирус в руски град за денонощие. Санкт Петербург е изключително популярна туристическа дестинация. Там се играят общо седем мача от Европейското първенство по футбол. Досега са изиграни шест и остава още един - четвъртфинала в петък.

Русия като цяло регистрира днес 21 665 нови заразявания. За последно толкова много случаи е имало през януари. Страната е засегната от силно заразния вариант Делта. Смъртните случаи за изминалото денонощие са 619. Такъв голям брой починали за последно е имало през декември. Общо жертвите на пандемията по официални данни са 132 683, но според руската статистическа агенция Росстат, която има по-широка дефиниция за починали от ковид, от началото на пандемията до април 2021 г. са починали около 270 000.

"За да спрем пандемията е необходимо едно нещо: масови и бързи ваксинации", заяви вчера по телевизията кметът на Москва Сергей Собянин. Москва върна някои от ограничителните мерки през последните седмици, в това число задължителна работа от вкъщи за част от служителите, задължителна ваксинация на работещите в сектора на услугите и въвеждане на санитарен паспорт за ходене на ресторант. Ваксинационната кампания в Русия изостава на фона на общото недоверие на населението. Само 21,2 от общо 146 милиона жители са получили поне една доза, показват данни, публикувани вчера на сайта "Гогов". Той събира данни от регионите и медиите, защото липсват официални национални статистики.

Banner 468 x 60 px