Вариантът Делта се разпространява бързо в Португалия

Над 70 процента от случаите на коронавирус в района на португалската столица Лисабон са с по-заразния вирусен вариант Делта, който бързо се разпространява и из останалата част на страната. Това предаде Ройтерс, като се позова на националния институт по здравеопазване "Рикарду Жоржи", предава 24 часа.

В петък новозаразените с коронавирус в Португалия бяха 1604 за денонощие, което е най-много на денонощна база от 19 февруари досега. Повечето от новите случаи на зараза са съсредоточени в гъстонаселения район на Лисабон, но пък южният район Алгарве, известен с плажовете и голф игрищата си, има най-висок репродуктивен индекс на вируса (1,34), се казва в доклад на португалския институт.

Рязкото нарастване на новозаразените става месец, след като Португалия отвори границите си за туристи от ЕС и Великобритания. Летният сезон стартира и повечето бизнеси подновиха работа, а плажовете бяха препълнени с хора. Заради усложняване на обстановката обаче в четвъртък Португалия наложи по-строги правила, в това число и по-ранно затваряне на ресторантите през уикендите в Лисабон и в Албуфейра в Алгарве. Великобритания извади Португалия от списъка си със страни, от които пътниците не трябва да са под карантина, а Германия пък обяви Португалия за страна, в която се разпространява обезпокояващ вариант на вируса.

Banner 468 x 60 px