Испания отмени маските на открито, но хората продължават да ги носят

Властите в Испания днес за първи път от повече от година позволиха на хората да не носят маски при разходка в парка или посещение на плажа, предаде Ройтерс. Въпреки това доста хора предпочетоха да не свалят маските.

"Изненадан съм, защото очаквах да видя много хора без маски, но повечето продължават да ги носят", каза 40-годишният певец Мануел Мас в центъра на Мадрид. Според новите правила не се изисква носене на маска на открито, но хората все пак трябва да покриват лицето си на закрито или на оживени места на открито, където е невъзможно спазването на социална дистанция.

20-годишната сервитьорка Андреа Соса от Мадрид каза, че ще продължи да носи маска, защото още не се е ваксинирала. По данни на здравното министерство заболеваемостта от КОВИД-19 в Испания през последните 14 дни е била 95 случая на 100 000 души. Това е понижение в сравнение с предния месец, когато нивото е било 150 случая на 100 000 души. Половината от 47-милионното население на Испания е получило поне една доза ваксина. Испания е регистрирала 3 782 463 заразявания и 80 779 смъртни случая от COVID-19, показват официалните данни, цитирани от 24 часа.

Banner 468 x 60 px