Стартира изграждането на канал "Истанбул"

Началото на реализацията на Канал Истанбул е нова страница в развитието на Турция. Това заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемонията за стартирането на строителството на Канал "Истанбул", предаде Анадолската агенция, цитирана от 24 часа.

Канал "Истанбул" е инициатива, насочена за защитата на бъдещето на турския мегаполис, изтъкна Ердоган. Маршрутът на Канала е най-оптималният и е избран от 5 възможни варианта, добави президентът. На тържествената церемония в квартал Башакшехир присъства и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

Според предварителните разчети корабоплаването през Канал "Истанбул" ще бъде 13 пъти по-безопасно, отколкото през Босфора, заяви Адил Караисмаилоглу. Той каза още, че увеличаването на корабоплаването през Босфора представлява заплаха за безопасността и екологията на Истанбул.

Президентът Ердоган на свой ред каза, че през 30-те години на миналия век през Босфора са преминавали годишно по 3 хиляди кораба, докато в момента през пролива преминават средно по 45 хиляди плавателни съда годишно. Той посочи, че капацитетът на Босфора за безопасно преминаване на кораби е 25 хиляди (годишно), а по предварително разчети през 2050 г. се очаква през пролива да минават по 78 хиляди плавателни съда годишно. Държавният глава заяви още, че всеки голям кораб, преминаващ през Босфора, представлява потенциален риск за сигурността на Истанбул.

Церемонията този следобед започна с полагането на основите на моста Сазлъдере. Това е един от шестте мостове, които ще пресичат бъдещата водна артерия. Проектът за Канал Истанбул бе анонсиран от Ердоган през 2011 г. Водната артерия ще свързва Черно море и Мраморно море. Проектът се оценява на 9,2 милиарда долара. Каналът ще бъде с дължина 45 километра, с дълбочина 20,75 метра и минимална широчина 275 метра. Правителството твърди, че той ще облекчи трафика през Босфора и ще помогне за избягване на инциденти, но критиците му изтъкват, че каналът ще причини вреди на околната среда.

Banner 468 x 60 px