Двойно повече мигранти са преминали по Балканския маршрут

Броят на случаите на нелегално преминаване през границите към страни-членки от ЕС се е удвоил през първите пет месеца на 2021 г. спрямо същия период на м.г., съобщава албанският сайт Екзит. Порталът се позовава на информация от граничната мисия на ЕС Фронтекс, пише 24 часа.

По данни на мисията над 47 100 души са пресекли нелегално границите, което е увеличение на случаите с 47 процента. От Фронтекс посочват обаче, че миналата година нередовната миграция е намаляла поради избухването на пандемията от КОВИД-19. Само през май 2021 г. са отчетени около 10 500 преминавания на границите, което е повече от два пъти над случаите, засечени през май 2020.

По отношение конкретно на маршрута през Западните Балкани Фронтекс е установила 2900 случаи на нелегално пресичане на границите към ЕС през май, което също е двойно на данните от предходната година. През първите пет месеца на тази година над 14 700 души са били заловени на границите на страни от Западните държави към ЕС. Двете главни групи националности, засичани от Фронтекс, са сирийци и афганистанци. В Албания трафикът се извършва преди всичко от албански, марокански и кюрдски групи. Цената на услугите им за прекарването на мигрантите през Албания към Косово и Черна гора възлиза на 250 евро на човек за пътуващите в група.

Banner 468 x 60 px