Откриха редки случаи на сърдечно възпаление след ваксини на "Пфайзер" и "Модерна

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата добави предупреждение към листовките, които придружават ваксините срещу КОВИД-19 на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", с което съобщава за възможен риск от редки сърдечни възпаления след употребата им, съобщи Ройтерс, цитиран от 24 часа.

За всяка от ваксините информационната брошура за специалисти е допълнена, за да включва предупреждение, че има сведения за усложнения, които навеждат на мисълта за увеличен риск от миокардит и перикардит, особено след втората доза, като симптомите се появяват няколко дни след ваксинацията, съобщава фармацевтичният регулатор на САЩ.

Към 11 юни в американската Система за регистриране на нежелани ефекти от ваксини са съобщени 1200 случая на миокардит и перикардит при общо поставени около 300 милиони от mRNA ваксините. Изглежда, че случаите са осезателно по-чести при мъже и в седмицата след втората доза.

Центровете за контрол на заболяванията са идентифицирали 309 хоспитализирани със сърдечни възпаления, от които 295 вече са изписани. Здравните регулатори в няколко страни проучват случаи на миокардит и перикардит, най-често при млади мъже, след ваксинация с продуктите на "Пфайзер" или "Модерна", които се основават на mRNA технологията.

Последната промяна в листовките от Агенцията за контрол на храните и лекарствата е направена в петък след подробен анализ на информацията и дискусия на заседание на консултативния комитет по имунизационните практики на Центровете за контрол на заболяванията. Засега няма коментар от страна на "Пфайзер" и "Модерна".

Banner 468 x 60 px