Пак намекнаха за отмяна на олимпиадата

Отмяната на олимпиадата в Токио все още съществува като вариант, твърди високопоставен член на управляващата партия в Япония.

До това решение може да се стигне, ако ситуацията с коронавируса в страната продължи да се влошава. „Ако изглежда невъзможно да се направи нещо повече, то тогава определено трябва да се откажем. Какъв би бил смисълът от олимпийски игри, ако така заразата може да се разпространи още повече”, заяви генералният секретар на либерал-демократическата партия Тошихиро Никай. Той е политически ветеран, чиято подкрепа за Йошихиде Суга бе от решаващо значение за поста министър-председател.

Коментарите на Никай идват малко изненадващо на фона на твърдата позиция на Международния олимпийски комитет и японското правителство, че Игрите ще стартират по план – на 23 юли.

По-рано японският министър на административната реформа Таро Коно пък сигнализира за възможността олимпиадата да се проведе без никакви зрители.

Премиерът Суга обаче многократно е изразявал своята решителност да продължи напред със събитието, отбелязвайки, че Игрите са възможност да се докаже, че човешката раса е победила вируса.

Banner 468 x 60 px