Изследване на Оксфорд: Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото Covid-19

Изследване на Оксфорд: Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото Covid-19 БНР

Изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия предполага, че рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с Covid-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna.

Изследователи от Оксфордския университет проведоха проучване, което установи, че честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при тези, получили коронавирусните ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc., е подобна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca, съобщи CBS News в четвъртък.

Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

Освен това, проучването на Оксфордския университет показа, че тези, които са били заразени с Covid-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса.

Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови от самото заразяване с коронавируса, когато става въпрос за CVST, като вероятността е десет пъти по-малка подобни кръвни съсиреци да се появят при хора, ваксинирани с Pfizer и Moderna и осем пъти по-малка при ваксинация с препарата на AstraZeneca, отколкото при хората, които са се заразили с Covid-19.

Анализът на Оксфордския университет се основа на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX и европейските агенции, като е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с Covid-19, или са били имунизирани с ваксините на AstraZeneca, Pfizer или Moderna. Повечето данни за ваксинираните с иРНК ваксините (на Pfizer и Moderna) са от САЩ, докато данните за ваксинираните с AstraZeneca в това проучване идват до голяма степен от европейските програми за масова ваксинация.

Изследването на Оксфордския университет изглеждат в противоречие с по-ранни изявления от компанията Moderna, според които данни за ваксината на компанията, която се прилага в световен мащаб, не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития", известна като кръвни съсиреци.

Това проучване изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червени знамена" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Banner 468 x 60 px