Гърция отменя задължителната карантина за пътници от 32 страни

Гърция обяви, че отменя задължителната карантина за пътници от 32 държави. Туристите ще трябва да бъдат ваксинирани или да имат отрицателен тест за COVID-19, съобщава "Гардиън.

От следващата седмица гражданите на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и ОАЕ няма да трябва да се самоизолират. Очаква се новият режим да влезе в сила на 19 април.

"Това са първите стъпки, преди страната да се отвори за туристи на 14 май", каза висш служител от министерството на туризма. "Едновременно с премахването на ограничението за чуждестранни гости, ще бъдат отворени девет летища."

Според плана пътници ще бъдат приемани на островите Кос, Миконос, Санторини, Родос, Корфу, Крит, Атина и Солун.

"Не очакваме туристите да започнат да пристигат на тълпи, но системата трябва да бъде тествана. Не може да се включи наведнъж, за една нощ", обясни служител на отдела. 

Официалният представител, който придружаваше гръцкия министър на туризма Харис Теохарис на пътуване до Москва, заяви, че Атина работи и по споразумения с международни туроператори.

"Ние сме тук, за да разговаряме с тях", каза тя. "Подобно пътуване е планирано и в САЩ в края на месеца."

Тази седмица, като част от експеримент, разработен от експерти от гръцката туристическа индустрия, 189 пътници от Нидерландия отлетяха за Родос, сменяйки локдауна в родината си за осем дни с доброволна самоизолация в морски курорт. На почиващите е забранено да напускат хотела и да ходят на плаж.

В същото време само 700 израелски туристи приеха предложението да пътуват без карантина. Длъжностните лица обясняват малкия брой потенциални гости със строгите разпоредби, които все още са в сила в Гърция. Например баровете и ресторантите не могат да приемат посетители и работят само с доставки.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди, че е рано да се премахнат всички ограничения.

"Целта е да се стигне до безопасен Великден и още по-свободно лято", каза той.

 

Banner 468 x 60 px