Ваксината на "Пфайзер" не пази от южноафриканския щам на Covid, смятат израелски учени

Неприятни новини поднесоха израелски учени за капацитета на защита на ваксината на "Пфайзер", така предпочитана у нас. 

Южноафриканският щам на COVID-19 може да е резистентен срещу защитата, която осигурява ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", сочи проучването, съобщава Ройтерс.

Университета в Тел Авив и най-големия доставчик на здравни услуги в страната е направило проучването с около 400 души след положителен тест за коронавирус 14 или повече дни, след като са ваксинирани с една или повече дози, и още толкова неваксинирани, но заразени с коронавируса.

Южноафриканският вариант се среща при 1% от всички изследвани, но сред ваксинираните с две дози той е разпространен осем пъти повече, отколкото сред групата без ваксина. Това предполага, че американско-германският препарат не е толкова ефективен срещу тази мутация и в известна степен тя може да премине през защитата, която той дава.

Учените обаче предупреждават, че изследването е извършено сред малка група хора, тъй като вариантът от Южна Африка е слабо разпространен в Израел.

Много въпроси кръжат и около откритата нова мутация на британския щам, изолирана в Румъния. Вариантът не се разпространява лесно, но ефективността на ваксините срещу него е по-слаба, предупреждават експертите. Правителството в северната ни съседка удължи състоянието на тревога с още 30 дни, считано от 13-и април.

Междувременно, изследване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ потвърди, че активирането на клетъчния имунитет, на който се основава румънската ваксина срещу COVID-19, е най-ефективно в борбата с вируса.

Този вид имунитет може да продължи до 17 години, твърди професор доктор Вирджил Паунеску, заместник председател на Академията за медицински науки и създател на румънската ваксина.

Препаратът е разработен в Тимишоара от екипа на проф. Паунеску и вече е преминал първата фаза на изпитвания върху плъхове. Предстоят тестове върху хора. В северната ни съседка се очаква да бъде открита и фабрика за производство на ваксини. 

Banner 468 x 60 px