Откриха нов щам на коронавируса в Чехия

Служители на лабораторията Elisabeth Pharmacon в чешкия град Бърно са открили нерегистрирана досега мутация на коронавируса, съобщава в Twitter ръководителят на лабораторията, известният в страната епидемиолог Омар Шера.

"Става въпрос за мутация на така наречения Spike-протеин. Това е характерен протеин, който се проявява на повърхността на вируса SARS-CoV-2. Целта на използваните в момента ваксини е именно в неговото противодействие", написал е Шера.

Според думите на експерта новата мутация на коронавируса не е по-опасна от британската мутация, която е разпространена в Чехия. Освен това преди две седмици министър-председателят Андрей Бабиш обяви появата в страната и на първите пациенти с южноафриканската мутация на COVID-19.

Сега в десетмилионната Чехия от коронавирус са заразени 173 хиляди души, от които 7 хиляди са хоспитализирани. В страната са починали 25 800 души.

Извънредното положение в страната ограничи обществения живот до минимум. Работят само магазини с хранителни стоки и стоки за бита, както и аптеки.

Водещите индустриални предприятия продължават дейността си, но всички служители се тестват два пъти седмично. Движението на граждани между регионите на страната е забранено без основателна причина, комендантски час е в сила от 21.00 до 05.00./Blitz

Banner 468 x 60 px