Destiny

СЗО с призив: Търсят се 10 млн. ваксини за 20 нуждаещи се страни

Световната здравна организация обяви вчера, че има спешна нужда от 10 милиона дози COVID ваксина, с които да помогне на 20 нуждаещи се държави и призова международната общност да дари флаконите, предаде Франс прес.

Международната система КОВАКС, която СЗО ръководи заедно с партньори, се нуждае от 10 милиона дози, за да могат тези 20 държави да започнат имунизация на здравните работници и възрастни хора през следващите седмици, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция.

Има много държави, които могат да си позволят да дадат дози без да нарушат осезаемо имунизационните си планове, заяви генералният директор. Той предупреди, че 10 милиона дози не са много и далеч не са достатъчно, но са едно начало. Ще ни трябват допълнително стотици милиони дози през следващия месец, добави Гебрейесус.

В началото на годината той даде началото на инициатива за ваксиниране на здравни работници и възрастни хора, което да се проведе навсякъде през първите 100 дни на 2021 г.

До момента 177 държави са успели да започнат ваксинация, според ръководителя на СЗО, благодарение на КОВАКС, която разпредели над 32 милиона дози ваксина в 61 държави. До 100-ния ден на 2021 г. остават само 15 дни, а 36 държави все още чакат ваксини, за да започнат имунизиране на здравните работници и възрастните хора, обясни още Гебрейесус.

От тези 36 държави, 16 се очаква да получат първи дози през следващите 15 дни. Но други 20 "чакат" ваксини.

Banner 468 x 60 px