Над 2 месеца заболеваемостта се повишава и вече е значителна, като тази от COVID-19 е водеща. В момента се разпространява предимно подварианта на Омикрон. В Европа също се повишава заболеваемостта от COVID-19. Хората не се и ваксинираха. Масово, обаче, вирусът не се прекарва тежко. Това каза Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Тя препоръча на пациентите да се тестват. Професорът посочи, ако сме болни от COVID-19 трябва да си останем една седмица вкъщи, тъй като организмът има тази необходимост, а и за да не заразяваме другите.

„COVID-19 е сред основните причини от респираторните заболявания за хоспитализация, защото не при всички хора протича леко. Има редица усложнения, както от самия вирус, така и в резултат от други заболявания“, поясни Христова. Тя беше категорична, че вълната няма да достигне високите стойности от преди. „За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове е 30 на 100 000“, поясни експертът.

banner

„Заболяването ще протича все по-леко, защото клетките на имунната памет пазят информацията. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще изчиства вируса“, заяви професорът.

Тя поясни, че в момента COVID-19 често протича с болки и възпаление на гърлото. „Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите, синусите е въпрос на усложнение и може да се стигне до бактериална инфекция. Тогава може да има нужда от антибиотици“, допълни тя.

Проф. Христова допълни, че грипът е широко разпространен и ще набира скорост. Тя допълни, че в момента циркулират и аденовирус и респираторният синцитиален вирус. Христова препоръча спазване на противоепидемични мерки, за да се предпазим. Проф. Христова каза, че в края на януари се очаква пика на грипа, който ще е подобен на миналогодишния. 125 на 10 000 души средно за страната са заболелите от грип, допълни тя. Очаква се повишението да е в пъти по-голямо. За грипа тя посочи, че е добре да се тестваме, да се приложат противогрипни препарати, но и да си останем вкъщи.

Тя напомни да се търси лекарска помощ.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!