СЗО започва разследване на случаите на тромбози при ваксинирани с "АстраЗенека"

Консултативният комитет на Световната здравна организация (СЗО) започва разследване на данните за образуването на тромби при ваксинираните с препарата на британско-шведската компания „АстраЗенека“. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на представителя на СЗО Кристиан Линдмайер.

"След като СЗО проучи напълно тези събития, резултатите и всякакви малко вероятни промени в настоящите насоки ще бъдат незабавно съобщени на обществеността", заяви Линдмайер в писмено изявление до агенцията, цитирано от БГНЕС

Той отбеляза, че понастоящем няма доказателства, че тромбите са били предизвикани от ваксината на „АстраЗенека“ и призова за продължаване на кампаниите за ваксинация.

На 11 март датският здравен орган обяви, че ваксинацията с „АстраЗенека“ в страната е временно спряна. Редица други европейски държави, включително Исландия, Ирландия, Италия, Норвегия и Нидерландия, Германия преустановиха употребата на ваксини поради съобщения за редки случаи на образуване на тромби и нисък брой тромбоцити сред тези над 50-годишна възраст.

Самата „АстраЗенека“  публикува изявление, в което гарантира безопасността на своята ваксина, подчертавайки, че тези констатации се основават на проучване на здравословното състояние на повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Преди това СЗО и Европейската агенция по лекарствата призоваха за продължаване на употребата на ваксината, отбелязвайки, че "ползите от нейната употреба продължават да надвишават рисковете" и че понастоящем няма пряка връзка между ваксинацията и образуването на тромби.

Banner 468 x 60 px