Ето колко спечелиха най-богатите американци по време на пандемията

Пандемията от COVID-19 означава криза за мнозина, но сред тях не попадат най-богатите американци.

Състоянието на щатските милиардери е нараснало с над 360 млрд. долара през последната година, изчислява The Washington Post, цитиран от Profit.

Титлата на най-богат човек в света, която принадлежеше на Джеф Безос бе оспорена за кратко от Илон Мъск. Главният изпълнителен директор на Tesla отчете четирикратен ръст на своето състояние, благодарение на поскъпването на книжатата на компанията с 547% през последните 12 месеца.

Съоснователят на Facebook Марк Закърбърг, както и 90-годишният инвеститор Уорън Бъфет преминаха границата от 100 млрд. долара лично състояние, а основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин добавиха съвкупните 65 млрд. долара в последните месеца.

Пазарната оценка на Apple премина границата от 2 млрд. долара, а главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук вече също е милиардер.

Amazon се облагодетелства от затварянето на магазините и търговските центрове, което доведе до сериозен ръст на онлайн покупките, докато технологичните компании спечелиха, както и пазаруването, така и от наличието на комуникационни и образователни приложения -  WhatsApp (бел. ред. собственост на Facebook) и  Google Classroom.

Мъск, Безос, Закърбърг и Бъфет не са единствените щатски милиардери, спечелили сериозни суми в последните месеци.

Основателят на Oracle Лари Елисън вече работи и живее на своя остров Ланай, а богатството му се увеличи от 59 на 90.3 млрд. долара през последната година.

Състоянието на Майкъл Дел, който е главен изпълнителен директор на Dell Technologies, отчете ръст от 22.9 на 44.4 млрд. долара. 

Banner 468 x 60 px