Цената на петрола мина $70 за барел за първи път от началото на пандемията

Цената на петрола се повиши до над 70 долара за барел за първи път от началото на пандемията от COVID-19, докато щатският лек суров петрол (WTI) поскъпна до най-високата си стойност от над две години, след появилата се информация за нападение срещу петролодобивни съоръжения в Саудитска Арабия.

Фчърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха до 71.38 долара за барел в ранната азиатска търговия, което е най-високото ниво от 8 януари 2020 г. и за последно се търгуваха с повишение в цената от 1.75 долара, или 2.5%, до 71.11 долара.

 Цената на щатския лек суров петрол (WTI) със срок на доставка през април се повиши с 1.60 долара, или 2.4%, до 67.69 долара за барел. Преди това цената беше нараснала до 67.98 долара за барел, което беше най-високото й ниво от октомври 2018 г.

Йеменските бунтовници хути са използвали дронове и ракети в сърцето на петролодобивната индустрия на Саудитска Арабия вчера, в това число и в съоръжение на Saudi Aramco в Рас Танура, което е от съществена важност за износа на петрол. Нападението беше определено от Рияд като неуспешна атака срещу глобалната енергийна сигурност.

Пазарите на акции се движат разнопосочно днес, след като Сенатът в Конгреса на САЩ прие пакета от стимули на стойност 1.9 трлн. долара, което е добре за по-бързия растеж на световната икономика, но в същото време поставя под натиск щатските държавни ценни книжа и върху технологичния сектор.

Оптимистичните икономически новини продължиха, след като стана ясно, че износът на Китай скача със 155% на годишна база през февруари, когато по-голяма част от икономиката беше блокирана в борбата срещу коронавируса.

Анализаторите също така очакват и рязко увеличение на инфлацията, подхранено отчасти от повишението в цените на петрола, което повишава доходността по държавните облигации и цените на акциите на компаниите, най-вече в технологичния сектор.

Фючърсите на щатския технологичен индекс Nasdaq обърнаха посоката и вече губят 1.0%, което повлече надолу и фючърсите на индекса S&P 500, които отчитат понижение от 0.2%.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI ги последва със спад от 0.5%, докато индексът на китайските сини чипове изгуби 0.9%.

Японският Nikkei се повиши с 0.2%, докато фючърсите на европейския индекс EUROSTOXX 50 отчитат ръст от 0.8%, а тези на FTSE нарастват с 0.9%.

 Инвеститорите в акции бяха окуражени от данните за щатската икономика, които в петък показаха, че тя е създала 379 000 нови работни места през миналия месец, докато нивото на безработица се понижи до 6.2%, което беше положителен признак за доходите, разходите и корпоративните печалби.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се опита да разсее опасенията относно инфлацията, като отбеляза, че реалната безработица е по-близо до 10% и пазарът на труда има да извърви още дълъг път.

Въпреки това доходността по щатските 10-годишни облигации се повиши до едногодишен максимум от 1.625% след излизането на данните и за последно днес беше на ниво от 1.59%.

Срещата на Европейската централна банка е в четвъртък, като се говори, че тя ще се противопостави на повишението на лихвите по облигациите на страните от еврозоната и вероятно ще обмисли начини за по-нататъшното им ограничаване.

Разминаващата се траектория в доходността по щатските и европейските облигации подкрепи долара, който поскъпна до тримесечен максимум от 1.1892 и за последно беше на ниво от 1.1904.

Доларовият индекс се изстреля до нива, невиждани от края на ноември и за последно беше на ниво от 92.057, доста над достигнатото преди това дъно от 89.677.

Доларът поскъпна до 9-месечен връх от 108.63 спрямо йената и за последно се търгуваше на ниво от 108.41.

Скокът в доходността по държавните облигации се отрази на златото, което не предлага фиксирана доходност. Цената на метала беше на ниво от 1 705 долара за тройунция, малко под деветмесечно дъно./Profit

 

Banner 468 x 60 px