СЗО не откри произхода на COVID-19

Експертната комисия на СЗО, която разследваше произхода на COVID-19 в Ухан, обяви днес, че не е успяла да установи източника на вируса и как той се е прехвърлил от животни върху хора, предаде АФП, цитирана от Монитор.

Според Лян Ванян, ръководител на китайския екип, съпровождащ експертите на СЗО, коронавирусът може да се е разпространявал и в други региони преди установяването му в Ухан в края на 2019 г. По думите му не е имало голямо разпространение на вируса в града преди да избухне заразата.

Петер Бен Ембарек, специалистът на СЗО, който е председател на разследващия екип, заяви от своя страна, че екипът не е открил в Ухан или на други места доказателства за големи епидемии, които могат да са свързани с коронавируса преди декември 2019 г.

По думите му работата по установяване на произхода на коронавируса продължава да сочи към прилепите като природен резервоар, но засега не е възможно да се посочи животното посредник. Ембарек поясни, че фокусът на проучването е бил дали COVID-19 е имал "предистория" и дали се е разпространявал по-рано от декември 2019 г.

Китайският експерт е на мнение, че проучването трябва да продължи и да се съсредоточи върху това как вирусът се е разпространявал сред животните, преди да се прехвърли върху човека. Според него вирус, способен да причини пандемия, трябва вече да се е бил адаптирал при контакт с човека.

Прилепите и панголините са потенциалните кандидати за разпространение, но коронавирус пробите, открити в тези видове, не са идентични с Sars-Cov-2. Според Лян от прилепи в пещери в Ухан и от други места до момента не са установили наличието на вируса, който причинява COVID-19. Високата възприемчивост при норките и котките говори, че може да има други животни, които служат като резервоари, но разследването не е достатъчно, поясни той.

Banner 468 x 60 px