Destiny

Разглеждането на заявката на ковидваксината на "Пфайзер" ще отнеме седмици

Разглеждането на заявката за регистрация на новата ваксина на "Пфайзер/Бионтех", подадена пред американския регулатор, ще отнеме три седмици, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът се позовава на източници от Федералното управление на храните и лекарствата на САЩ. Специалистите от надзорния орган планират в продължение на три седмици да изучат заявката на споменатите компании. След това тя ще бъде разгледана от колегия независими експерти, чието заседание е предвидено за 10 декември. По този начин използването на ваксината в извънредна ситуация може да бъде одобрено в средата на декември.

По-рано от "Пфайзер/Бионтех" съобщиха, че ще бъдат готови да разпространят продукта си само няколко часа след неговото одобрение. В петък двете компании оповестиха в съобщение за медиите, че са направили съответните постъпки за регистрация и използването на ваксината в спешен порядък пред Управлението за контрол на храните и лекарствата.

Производителите са предприели процедури за подаване на заявления пред регулационните органи и в много други страни по света, включително в ЕС и Великобритания.

Banner 468 x 60 px