Destiny

Карантина в Гърция от 3 ноември, въвеждат вечерен час, затварят заведения, музеи и театри

От 3-ти ноември се затварят заведеният в Гърция и се въвежда вечерен час в цялата страна от полунощ до 5 часа сутринта.

Границата остава отворенa за чужденци с валидните до сега изисквания. Позволява се свободно движение в цялата страна.

Област Атика, където се намира Атина и живеят около 4 милиона гърци, заедно с всички райони в Северна Гърция се поставят под карантина за един месец. Заведенията ще работят само за домашни поръчки, затварят се барове, кафенета, музеи и места за културни събития. Прекратява се дейността на спортни центрове. Не се забранява движението на хора между областите. Приканват се компаниите да преминат към онлайн работа, където е възможно. При строги мерки остават отворени училищата.

В цялата страна се въвежда задължително носене на маски и забрана за движение от 12 часа в полунощ до 5 часа сутринта, предава БНР.

Това е решението на правителството, съобщено днес от премиера Кириакос Мицотакис в извънредно обръщение към гърците:

„След дълъг период на стабилност броят на заразените се увеличава и в Гърция. Специалистите предупреждават, че скоро новата вълна на пандемията ще упражни силен натиск върху здравната система. Това е изпитание както за болните, така и за лекарите. Настъпи часът за политически решения“.

Държавата ще облекчи с икономически стимули фирмите, пострадали от наложените мерки, съобщават от финансовото министерство.

Забраните влизат в сила от 3-ти ноември с валидност един месец.

Banner 468 x 60 px