В Гърция протести на ученици блокираха училища

bnt bnt

Протести на ученици, които окупираха стотици гимназии в Гърция, блокираха учебния процес в цялата страна.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища. Като епидемия от протести се разраства недоволството на учениците в Гърция.

В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено. Учениците искат да се намали броя на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди в училищата, които са затворени, да не провеждат дистанционно обучение, а учениците са с неизвинени отсъствия. За да вземат пропуснатия материал - прекратяват се екскурзии, ще се учи дори в празнични дни. Очакването, че това ще спре протестите не се постигна - напротив все повече гимназии са окупирани, а учениците протестират.

Подготвят демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието. Учителите, които досега не се намесваха в този спор между ученици и образователното министерство, решиха да подкрепят своите възпитаници и от утре ще има учителски протести със спиране на работа за няколко часа на ден. На много места родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците за възстановяване на учебния процес.

Понякога се постига компромис. В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици,поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители. Министърът на образование заяви, че при обсадени училища отказва преговори по исканията на учениците.

Banner 468 x 60 px