Една жертва и 11 изчезнали след страшни бури в Северна Италия

monitor.bg monitor.bg

Връхлетелите през последните 24 часа Северна Италия страховити бури взеха една жертва, а полицията и хората на Гражданска защита търсят под дърво и камък 11 души, които се смятат за безследно изчезнали.

Загиналият е 53-годишният пожарникар от областта Вале Д’Аоста Рикардо Каланчини, който е бил премазан от паднало дърво по време на спасителна операция. Шестима от изчезналите са немски туристи, изгубили се в Алпите западно от Торино, други трима са отнесените от придошла река доброволци на Гражданска защита от град Кунео, а последните двама са високопланински пастири, пише monitor.bg.

Най-засегната от стихията е областта Пиемонт, където заради прекъснат от свлачище и порой път е откъснат от света алпийският зимен курорт Лимоне. Много са щетите и в областта Вале Д’Аоста, където жителите на няколко малки алпийски села са евакуирани поради опасност наводнените им от придошли води домове да рухнат. В областта Ломбардия потопът заля огромни площи в равнината покрай река По и прекъсна движението на влакове по ЖП-линията Милано – Торино. В самия град Милано бурята прекърши десетки дървета, които премазаха паркирани автомобили и прекъснаха движението на автомобили по някои основни улици и булеварди.

Единствената добра новина в разливания яко в събота от медиите коктейл от лоши вести е спасяването на Венеция от „Мозе“ или „Мойсей“ на български. Така се казва струвщата над милиард евро инсталация от изправящи се понтони, чиято задача е да възпира морския прилив и той да не потапя старинния град. Така очакваната днес сутринта метър вода на старинния площад „Сан Марко“ не го заля, като за радост на макар и малобройните туристи, той остана необичайно сух.

Banner 468 x 60 px