Destiny

Втора вълна на COVID-19 и в Чехия

bnt bnt

"Втората вълна от коронавирусната епидемия дойде в Чешката република. Броят на случаите, включително пациентите, които имат нужда от хоспитализиране, ще се увеличи значително". Това заяви един от водещите епидемиолози на Чехия Роман Примула, който през пролетта оглавяваше централния кризисен щаб за борба с коронавируса в страната.

Чешкото министерство на здравеопазването регистрира нови 1541 души с коронавирус, като общо случаите на COVID-19 станаха 13 739. От тях 297 души са в болници, а 69 са в тежко състояние.

По среднодневен брой новозаболели Чехия се нарежда на трето място в Европа след Испания и Франция.

"През следващите две до три седмици броят на хоспитализираните пациенти с инфекция може да достигне нивата си от пролетта, когато беше първата вълна на епидемията. До края на октомври броят на леглата, разпределени в болниците за заразените с COVID-19, може да не достигат", съобщи Примула пред чешката държавна телевизия.

Ако сегашният темп на заразените се запази, ще се наложи преструктуриране на болниците или отваряне на полеви болници за настаняване на заболелите, предупреди епидемиологът.

"Ясно е, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път на кратки разстояния, затова тържества като сватби, кръщенета и всякакви семейни или други мероприятия са предпоставка за заразяване", допълни Примула.

Хората реагират на ограничителните мерки в двете крайности - от пълно спазване през пролетта, до пълно неглижиране през лятото и есента.

"През лятото хората активно се срещаха, пътуваха, ходеха на екскурзии. На това се дължи сегашният драстичен ръст на заболелите", убеден е лекарят. Той допълва, че всички - от лекарите, през политиците, обикновените хора и специалистите са сгрешили в преценката си колко е опасен вирусът. "За това сега от последно място по брой случаи в Европа, сме на трето", завършва епидемиологът.

Banner 468 x 60 px