Destiny

Светът в шок от екзекуцията на иранския борец

Светът в шок от екзекуцията на иранския борец в. Монитор

Международният олимпийски комитет заяви, че е шокиран от новината за изпълнението на смъртната присъда на иранския борец Навид Афкари, предаде ДПА.

"Екзекуцията на бореца Навид Афкари в Иран е много тъжна новина. МОК е шокиран от това съобщение", се казва в изявлението, публикувано вчера.

27-годишният състезател беше екзекутиран вчера в затвора "Аделабад" в южния ирански град Шираз. Случаят привлече внимание в социалните мрежи.

Властите обвиниха осъдения, че по време на размириците в града е намушкал смъртоносно с нож охранител във водоснабдителна фирма в Шираз. Публикувани бяха и самопризнанията му, но семейството и правозащитни организации заявиха, че те са били изтръгнати чрез мъчения.

По-рано тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отправи призиви в писма до президента и до върховния лидер на Иран, като призова за помолването на Афкари. В изявлението си МОК изрази притеснение, че иранските власти са пренебрегнали както неговите призиви, така и тези на спортисти от цял свят, иранския национален олимпийски комитет и федерациите по борба.

"Мислите ни са със семейството и приятелите на Навид Афкари", добави комитетът.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също осъди екзекуцията.

Извършената от иранския режим екзекуция на Навид Афкари е ужасна и жестока" и САЩ решително я осъждат, написа вчера Помпео в туитър. - Това е скандално посегателство срещу човешкото достойнство, дори според печално известните критерии на този режим."

"Иранците не могат да бъдат накарани да замълчат", предупреди Помпейо и увери, че животът и смъртта на Афкари "няма да бъдат забравени".

За Афкари се застъпи и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който призова иранските власти да не привеждат смъртната присъда в изпълнение. Според президента той е бил осъден на смърт заради участието си в антиправителствена демонстрация.

Banner 468 x 60 px