Destiny

Лекарство за котки спира възпроизвеждането на COVID-19 при хората

Лекарствата срещу вирусен перитонит при котки могат да се окажат ефективни срещу възпроизвеждането на коронавируса у хората, блокирайки ензимите, необходими за това. До този извод са стигнали канадски биолози, ръководени от професора от университета „Св. Албертус“, Джоанна Лемио, цитирани от 24 часа.

Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието Nature Communications. Става въпрос за препаратите GC376 и GC373 – къси вериги от две различни органични молекули, които могат да бъдат включени във вирусния ензим Mpro, играещ важна роля при образуването на нови частици на коронавирусите. Учените са решили да тестват дали тези лекарства ще потиснат размножаването на SARS-CoV-2 в човешките клетки, предава lexmedicanews. За целта, изследователите извлекли ензима Mpro от клетките, заразени с коронавирус и се опитали да го комбинират с молекулите GC376 и GC373. Оказа се, че те „се придържат“ необичайно добре към протеина, блокирайки работата му. Освен това те са имали много по-силно въздействие върху протеина SARS-CoV-2, отколкото върху подобен ензим на причинителя на SARS, SARS-CoV-1.

Експериментите също показаха, че дори малки дози и на двете лекарства напълно блокираха размножаването на коронавирус, с двойно предимство спрямо GC376. Учените отбелязват, че трябва да се проведат клинични изпитвания на GC376 и GC373 възможно найскоро за борба с коронавирус. По-рано Izvestia писа, че индийските учени, използващи компютърно моделиране, показали, че витамин В12 потиска специален ензим в генома SARS-Cov-2, който е отговорен за копирането на патогена. Това води до намаляване на вирусното натоварване и тежестта на курса на COVID-19.

Banner 468 x 60 px