Destiny

Учен: 20-минутна дрямка през деня е достатъчна, за да сме свежи

Двадесет минути дрямка на ден е напълно достатъчна, за да може човек да възстанови енергията в организма си. Това твърди докторът по биологически науки Владимир Дорохов, предава РИА Новости.

„Ако спите повече от 20 минути, сънят ще стане дълбок. Отнема време, за да се излезе напълно от него. Това се нарича инерция на съня", пояснява лекарят. Той отбеляза, че възстановяването след дълбок сън продължава от 20 до 40 минути, което е неудобно, когато човек се намира на работното си място например. „Ако обаче човек има ненормиран работен ден, един час сън ще му даде възможност след последното събуждане да бъде енергичен до вечерта", категоричен е специалистът, цитиран от Фокус.

Дорохов казва, че най-добрият период за дневна почивка е от 13:00 до 15:00 часа. „Нашето тяло е проектирано по такъв начин, че по това време сънливостта естествено се повишава. Но след 17:00 часа дрямка, продължаваща повече от час, не е желателна - това може да доведе до проблеми със съня през нощта. Можете просто да не заспите", предупреди Дорохов

Banner 468 x 60 px