Тръмп: Ще пратя жена на Луната, а американският флаг ще се вее на Марс

Американския президент Доланд Тръмп е щедър на предизборни обещания.

Той заяви, че ще изпрати жена-астронавт на Луната, а Щатите ще са първата нация, която ще издигне флага си на Марс.

Администрацията на президента възобнови лунната програма на страната под името Артемис (Артемида) през 2019 г.

Един от акцентите в нея е завръщане на постоянното присъствие на хора на Луната, което е част от целта да се изпратят управляеми мисии на Марс.

В рамките на новата лунна програма НАСА работи върху създаването на окололунна станция Gateway, от която хората да летят до Луната и обратно.

Програмата ще бъде реализирана както във взаимодействие с търговските партньори на страната, така и чрез международно взаимодействие.

От щатската космическа агенция планират човек отново да стъпи на Луната през 2024 г. като част от третия етап от лунната програма, наречен Артемис 3.

Аполо 11 е първият пилотиран космически кораб от програмата Аполо на НАСА, чийто екипаж достига и каца на Луната. Корабът излита на 16 юли 1969 г. от космическия център Кейп Кенеди Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.

На 20 юли 1969 г. спускаемият апарат Ийгъл успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята, стъпил на спътника на Земята

Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент снощи. Той заяви, че изборите на 3 ноември са най-важните в историята на САЩ.

"Тези избори ще решат дали ще спасим американската мечка или ще позволим един социалистически дневен ред да разруши скъпата ни демокрация", заяви Тръмп.

Banner 468 x 60 px