Лидерите на страните от ЕС не се споразумяха за възстановителния план и бюджета

Лидерите на страните от Европейския съюз засега не могат да постигнат споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 г., съобщи представител на Съвета на ЕС, цитиран от ТАСС. Той допълни, че срещата на върха на 27- те в Брюксел ще бъде възобновена днес в 11 ч. (12 ч. българско време). Новината бе потвърдена в Туитър от говорител на Европейския съвет, цитиран от ДПА.

"В труден момент от преговорите сме, с блокаж по въпроса за управлението на възстановителния план. Чакаме да видим дали има възможно решение", каза неназован дипломат малко преди края на първия ден от срещата.

Нидерландският премиер Марк Рюте е поискал една страна членка да има право да блокира отпускането на средства от възстановителния фонд на държави, които не изпълняват необходимите реформи, заяви европейски официален източник, цитиран от Ройтерс. Австрия отхвърля възстановителния план в сегашния му вид, даде да се разбере преди това канцлерът Себастиан Курц. Първият ден от срещата на върха на ЕС приключи безрезултатно след продължили близо 14 часа маратонски преговори, отбелязва ДПА. ТАСС припомня, че лидерите на страните членки са се събрали в Брюксел, за да приемат план на стойност 750 милиарда евро за възстановяване на европейските икономики от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и дългосрочния бюджет на съюза за периода 2021-2027 г., възлизащ на 1,074 трилиона евро.

Banner 468 x 60 px