Експерт: Епидемията приключва до 15-20 дни

"Епидемията спира до 15-20 дни". Оптимистичната прогноза принадлежи на проф. Тевфик Йозлю, член на Научния съвет на Турция за борба с коронавируса и специалист по белодробни болести на болницата към Черноморския технически университет, пише днес в. "Сонсьоз".

По мнението на експерта при внимателно отношение коронавирусната епидемия може да бъде спряна.

"Ако всички ние внимаваме за това, вирусът няма да заразява, до 15-20 дни ще изчезне и епидемията ще приключи", казва проф. Йозлю. "С малко внимание за 20 дни приключва", гласи заглавието по темата на в. "Акшам", който цитира мнението на същия професор.

Специалистът обръща внимание, че не е известно със сигурност в каква степен предпазват образуваните антитела в организма след боледуване, нито какъв ще е срокът на действие на евентуална ваксина срещу COVID-19, поясни БТА.

"Маска-дистанция-хигиена" е формулата, която по думите на проф. Йозлю може да предпази хората.

За трети пореден ден вчера Турция регистрира под хиляда нови случая на инфектирани с коронавирус хора, отбелязва още "Акшам". При направени 42 411 теста позитивните лица са 933, според изнесените снощи данни.

"Безпокойство от втора вълна", пише на свой ред в. "Йени Ася", като поставя акцент върху възможните икономически последици при втора вълна на пандемията. Тази мрачна прогноза прави Международният валутен фонд, според който в случай на повторение на пандемията икономическите сътресения ще достигнат обезпокоителни нива, пише вестникът. Макар да отбелязва, че догодина се очаква умерено съживяване, Фондът предупреждава, че фалитите може да се засилят и да се влоши картината по отношение на безработица, бедност и социално неравенство, посочва "Йени Ася".

"Анаюрт" пък съобщава за регистриран бюджетен дефицит в размер на 109,4 милиарда турски лири (около 16 млрд. долара) през първото полугодие на 2020 г., за който вчера информира министерството на финансите и държавната хазна.

Приходите в бюджета на страната са били в размер на 455,4 млрд. турски лири (66,4 млрд. долара) или с 13 процента повече, считано на годишна база. Разходите са се покачили със 17,3 процента на годишна база до 564,9 млрд. лири (82,3 млрд. долара) в разглеждания период.

През юни също е регистриран дефицит в бюджетния баланс в размер на 19,4 млрд. турски лири (2,9 млрд. долара). Приходите в бюджета през миналия месец са били на стойност 66,3 млрд. турски лири, т.е. с 19,5 на сто повече на годишна база. Разходите същевременно са възлизали на 85,6 млрд. лири (12,5 млрд. долара), като увеличението е с 26,8 на сто, информира турският печат, цитиран от БТА.

Banner 468 x 60 px