Destiny

Обвинения към Русия, че опитва да открадне ваксина срещу COVID-19

Великобритания, Съединените щати и Канада твърдят, че Русия се опитва чрез хакерски атаки да открадне информация за ваксина срещу COVID-19. Според тях хакерска група, за която се твърди, че е свързана с руското разузнаване, е извършила атака срещу научни и фармацевтични институции, които се занимават с разработване на ваксина.

Хакерската група наричана "Коузи беър" е една от двете организации, които се  свързват с руските власти и които през 2016 година проникнаха в компютърната мрежа на Демократическата партия и откраднаха имейли в навечерието на президентските избори в Съединените щати. Кремъл отхвърли обвиненията и ги нарече голословни.

„Заедно с американските ни и канадските ни колеги знаем, че руските разузнавателни агенции са извършили кибератаки срещу усилията в нашите три страни да намерим ваксина, чрез изследвания и разработки, срещу коронавируса”, заяви министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб, предава Nova.

„Мисля, че това е доста ужасяващо, особено в момент, когато светът се обединява. Всички се опитваме да намерим ваксина, от която могат да се възползват както нашите хора, така и хората по света. Фактът, че руското правителство се ангажира в това начинание трябва да стане известен на света”, допълни той.

Banner 468 x 60 px