Destiny

Америка депортира студенти, не дава "зелени карти"

САЩ спират да издават повече визи на чуждестранни студенти, записани в университети, които провеждат лекциите си само дистанционно през новата учебна година. А ако не отпътуват от страната, те може да бъдат депортирани.

"Разпорежданията, които дойдоха от имиграционните власти, при какви условия ще бъдат връщани студентите, са доста неясни. Не става ясно какъв е минималният брой присъствени класове или физически, които в традиционния вариант трябва да бъдат заети от студентите, за да се водят с правилен имиграционен статус. Чуждестранните студенти трябва да поддържат определен брой класове, но какъв е процентът от тези курсове, които ще бъдат взимани онлайн срещу класовете, които трябва да се взимат физически, това остана неясно. Университетите нямат добри указания какво се случва", каза преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че става дума за около 2,1 млн. души, или 5,5% от всички студенти в САЩ, а те внасят в страната годишно около 40 млрд. долара.

"Не само зелените карти, но и работните визи също са спрени, някои други категории визи също са спрени. Америка се е затворила по всякакви възможни начини. Най-лошото е, че няма яснота и видима стратегия в това, което се прави. Университетите реагираха доста бурно. За някои университети това е до четвърт от всички студенти. Освен това се разглежда при някои от тях, като опит за натиск да започнат преподаване не само онлайн, което се прави изцяло в епидемичната обстановка, а да се върнат към физическото", допълни Караджов.

Българският преподавател каза още, че Доналд Тръмп не може да разпореди нищо на университетите. 

"В САЩ има около 9000 университета. Те се ползват с абсолютна академична автономия или в най-добрия случай имат щатско управление. Той и неговата администрация, чрез неговата имиграционна политика, биха се опитали да влияят върху решенията, които се взимат от университетите", каза още Христофор Караджов.

По думите му Тръмп не предприема никакви мерки срещу пандемията.

"Не съм забелязвал действия и разпоредби, които да идват централизирано от Белия дом в тази посока - да се носят маски на публични места, кои заведения да са отворени или затворени... Това се решава от отделените щати. Преди няколко дни вицепрезидентът Майк Пенс започна да говори за това, че маските не са лоша идея", каза още Караджов.

Banner 468 x 60 px