Destiny

САЩ отново затваря барове и ресторанти, заради рекорден ръст на броя на заразените с Covid-19

 

Вчера в Съединаните щати беше отчетен рекорден ръст на броя на заразените - над 45 хиляди нови случая за един ден. Това налага новата карантина. Най-населеният щат, Калифорния, обмисля връщането на заповедтта всички да си стоят у дома.

"През последните месеци стана пределно ясно, че карантината помага. Мерките позволяват на здравната система да понесе натиска", каза губернаторът на Калифорния - Гавин Нюсъм.

За разлика от пика на пандемията през пролетта, сега повечето заразени са млади. Властите казват, че това е резултат от неспазването на препоръките за безопасност.

"Виждаме наистина голямо увеличение на положителни тестове сред младите хора. Те са с по-нисък риск за усложнения, ни представляват голям риск за допълнително разпространение, особено ако нямат симптоми. Могат да изложат на опасност уязвимите групи, с които са в контакт", каза Рон Десантис, губернатор на Флорида.

Собствениците на барове и ресторанти в Тексас и Флорида се обявиха против новата карантина. Те твърдят, че ще окончателно ще фалират, ако не започнат работа в нормален режим възможно най-бързо. Но местните власти сочат имено заведенията като основно място на разпространение на заразата.

"Ако можех да се върна назад и да направя нещо различно, щях да преосмисля отварянето на баровете. Сега виждаме колко бързо вируса се разпространява в тях. Самото им устройтво като заведения е такова", смята губернаторът на Тексас Грег Абът.

Общо 11 щата или спряха свалянето на карантината, или заповядаха връщането на вече отменени забрани.

 

Banner 468 x 60 px