Зума: Направо убихме "Левски", време е да бием ЦСКА

Почетният президент на „Локо“ (Пд) Христо Бонев говори пред „Меридиан Мач“ за впечатленията си от отбора след рестарта на първенството, за собствените си притеснения по време на извънредното положение и за цялостното ниво на българския футбол. Зума демонстрира чувството си за хумор и зареждащ оптимизъм, с който гледа на предстоящите мачове.

- Г-н Бонев, как ви се отрази кризата с пандемията от коронавирус и изолацията в последните три месеца?

- Имаше стресови моменти в първите дни на това извънредно положение. Все пак ние вече сме на такава възраст, че попадаме в рисковата група и спазвахме стриктно всички инструкции. Никъде не излизахме. Слушахме внимателно какво се препоръчва и изпълнявахме. В интерес на истината дисциплината трябва да продължи, за да отмине това време.

- Не се виждахте с внуците...

- ...Не, не, изобщо нямаше такива работи. При нас шеф на Щаба е жена ми (смее се). Положението си остава същото и в момента. Слушам стриктно. Внуците и синовете идваха да ги видим под терасата. Нямаше начин. Наистина и те искаха да ни пазят. Това са сериозни неща и всички трябва да се грижим за здравето си. Поздравявам нашите фенове за инициативите, които организираха. С такива младежи „Локомотив“ винаги може да гледа с оптимизъм и вяра в бъдещето.

- Проблемите със сърцето, които имахте, също са били мотив да ви щадят, нали всичко е наред?

- Благодарение и на професорите, които ме оперираха и на грижите, които полагат за мен, слава на Бога, съм добре. Пазя се от силни емоции, доколкото е възможно, но покрай футбола знаеш, че това не е много лесно. Постоянно се случва да се ядосаш на нещо или на някого.

- Сега ще ходите ли пак на мачове?

- Ходя на всички. Само на този с „Левски“ не отидох, защото, честно да си призная, ме беше малко страх. Точно заради вълненията. Гледах ги срещу „Лудогорец“ и ми се сториха доста по-добри от това, което показаха на „Лаута“. В същото време срещу „Етър“ ние се поизмъчихме. Чакахме до 75-ата минута, за да вкараме гол, а после дойде и автоголът. За това останах да гледам мача с „Левски“ по телевизията, а в него спечелихме много по-лесно, отколкото и най-големите оптимисти са очаквали. Направо ги убихме.

- Къде според вас е най-голямата сила на настоящия отбор?

- За мен в средната линия. Според мен Акрапович успява да ги адаптира към схемата, която използва и да извлече максимума от играчите, с които разполага. Буквално изцежда и Умарбаев, и Витанов. Карагарен и Томашевич помагат... Митко Илиев играе страхотно и много му се радвам. Дано да продължи така, защото е много важен за нас. Направо е във формата на живота си и в момента сред българите в първенството не виждам по-решаваща за своя отбор фигура. Страхотен е. Даже този малкият Салинас започва да загатва, че има добри качества. Много се радвах на хубавата комбинация при втория гол срещу „Левски“. Красота! В защита също стоим стабилно и имаме изпълнители, които могат да развият кариерите си. Този Масоеро израства пред очите ни.

- Звучи добре, но веднага идва нов тежък мач. Какво очаквате да се случи на „Армията“?

- Там винаги се играе трудно. Надявам се да е дошъл моментът да запишем победа на този стадион. Отборът ни има своите аргументи и мисля, че през този сезон се надиграваме успешно с най-добрите, където и да играем. Спомняш си есенният мач в Разград, нали? Имаме самочувствие, при това с покритие и трябва да продължаваме в същия дух. ЦСКА е сериозен отбор и ще стане дерби.

- Как ви се сториха в полуфинала с Ботев?

- Не беше слаб мач. Този Соу не можа да вкара, но направи интересни неща и наистина трябва да внимаваме за него. Движи се добре, атлетичен е... Има зад себе си хора, които могат да го използват и да създават положения. Дано не се отпуши точно срещу нас! Ние обаче в момента също има с какво да ги застрашим. Ако спазваме тактическа дисциплина, както го правихме срещу Левски, ще успеем да ги неутрализираме.

- Лично за вас, има ли приоритет – първенството или Купата?

- Искам максимумът навсякъде. Бързо трябва да забравим победата над „Левски“, защото мач с мач не си прилича. Трябва да сме спокойни и да не се отпускаме. Реваншът с „Левски“ ще е много тежък. Говорим за ниво, на което няма място за отпускане и съперници, които ако подцениш, могат да те смажат. При нас е хубаво, че се вижда един сплотен колектив и настроение.

- А като цяло как ви се вижда българският футбол?

- Какво да ти кажа! Гледах „Арда“ – „Лудогорец“ и се питах накъде вървим. Да отдадем игровия спад на стреса от вируса. Постоянно се правят тестове, следи се за дистанция, взимат се какви ли не мерки. Трудно е и да се мотивира отбор, който пет мача преди края води с 10 точки и надиграва съперниците си с 50-60 процента от възможностите си. Дано ние в „Локо“ продължим да надграждаме, а и другите, за да се засили конкуренцията и да има повече оспорвани мачове.

Banner 468 x 60 px