Борис Халачев ще бъде отговорник за международната дейност в БФВ

Мениджърът на Марица (Пловдив) Борис Халачев беше назначен за отговорник за международната дейност в Българска федерация волейбол и даде обширно интервю за официалния сайт на централата:

– Във волейболната федерация отговаряте за международната дейност. В какво се изразява работата Ви?

– Тя е връзката на Българска федерация волейбол с ЦЕВ и ФИВБ. Отговарям за всички домакинства на международни състезания, които се организират в нашата страна. Работата е много и тепърва трябва да повишим нивото. Стараем се да го правим с всеки изминал ден.

– Какво е необходимо да се подобри, след като Любомир Ганев стана президент?

– Най-лошото е, че неговият мандат започна с пандемията от коронавирус. Досега трудно се работеше и реално тепърва започваме същинската част. Вече смея да твърдя, че комуникацията във федерацията много се промени. Говоря от свое име. По всяко време мога да се чуя с г-н Ганев, да коментирам казуси… Много по-лесно е от преди.

– Кои са приоритетите, които имате и все още не са изпълнени?

– Пандемията не ни позволяваше да работим пълноценно в последните три месеца. Има много приоритети, а на първо място сред тях за целия ни екип е да се вдигне реномето на българския волейбол. Всички по света знаят кои сме ние и този статус е граден с години. Но ние не можем да лежим на стари лаври, а напротив – организационно има много за подобряване – и на клубно ниво, и на ниво национални отбори. Федерацията трябва да има много по-силно лоби в ЦЕВ и ФИВБ. Искам, когато се взимат важните решения, да се слуша и българският глас.

– Имате огромен мениджърски опит с Марица. Каква е разликата между работата в клуба и федерацията?

– Вярно е – 10 години в Марица са много време. Разликата в работата е огромна. Досега съм представлявал само клуба в България и Европа. Оттук нататък трябва да съм лице в чужбина на федерация №1 в българския спорт. Това е следващата и изключително важна крачка в моето професионално развитие. Вече защитавам интереса на целия български волейбол.

– Кое от видяното в чужбина най-много искате да вкарате в България?

– Най-важното е продуктът волейбол да стане по-добър. Трудно е да се каже в едно изречение. На всички ни целта е да се работи професионално от най-ниското до най-високото ниво. Приоритет винаги са мъжкият и женският национален отбор. Те обаче са лицето. Нямаме право да пропускаме нито едно стъпало в пирамидата на българския волейбол. Важно е да имаме повече представители и в международни комисии. Така се гради силно лоби.

– България е официален кандидат за световното първенство за младежи догодина. Ще се справим ли?

– Нямам и грам съмнение, че ще се справим, ако получим това доверие. Изпълнявали сме и много по-сериозни задачи. Съвсем наскоро бяхме домакин на световно първенство за мъже. Приемали сме финали на Световната лига. Домакинствали сме на европейски шампионати за мъже и за жени. Опитът на България е голям и сме се доказвали пред света. Смея да твърдя, че сме организирали по-добри турнири, отколкото далеч по-богати държави и федерации.

– Вече има пет големи града с хубави зали – София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Достатъчно ли е това?

– Ако броим големите зали, достатъчно е. Сега обаче трябва да помислим и за по-малките градове. Разбира се, това е осъществимо с помощта на държавата. Големите зали са за международните мачове. Трудно един клуб може да си позволи наема за вътрешното първенство. Разходите са прекалено големи. До преди няколко години имахме голяма зала само във Варна, а сега са много.

– От какво за България се интересуват най-много международните партньори?

– Интересуват се от всичко – организация, работа във федерацията, първенствата ни… Това е нормална комуникация. Също така – и за участниците ни в евротурнирите. Напоследък все повече мъжки отбори играят там. При жените най-сериозно е присъствието на Марица. Колкото повече отбори имаме, толкова се вдига ранкингът на България, а с това и представителите.

– Да очакваме ли посещение на някой висш човек от ЦЕВ или ФИВБ в близко бъдеще?

– Лично аз не съм наясно. Само г-н Ганев има повече яснота. Излезе ли решението за световното първенство за младежи, със сигурност най-висшите управленци във волейбола ще ни гостуват. Ще има и друг повод – домакини сме на европейското за жени.

– От идването на Любо Ганев като президент има единомислие и прозрачност във федерацията. Как върви работата с него?

– Няма никакви проблеми заради неговата личност. Решенията се вземат веднага и не е необходимо да минава време.

– Ганев е всепризната фигура в световния волейбол. С какво Ви помага в международната дейност?

– Любо е личност от най-високо ниво – и преди като състезател, и сега като ръководител. Той е и вицепрезидент на БОК, което със сигурност помага много. Българският спорт има нужда от хора като него. Ганев отваря врати.

 

– Ясно ли е кога ще стартират новите сезони в европейските турнири?

 

– Още не. Водим непрекъснато конферентни разговори с европейската конфедерация, но дата няма. Пандемията се развива различно в държавите. В западна Европа са още доста засегнати от коронавируса и не могат да започнат тренировки.

Banner 468 x 60 px