Destiny

„Марица“ обмисля да играе едновременно в първенствата на България и Турция

Волейболните шампионки от „Марица“ (Пловдив) могат да се преместят в турското първенство. Евентуалното им участие в шампионата на южната ни съседка обаче ще бъде паралелно с това в българската национална лига.

"Все още няма нищо официално. Да, има такъв интерес, има такива разговори – не го крия. Ние имаме нужда от по-високо ниво на българското първенство. Не само да играят девойките. Това не е критерий. Тази практика я има и в някои други държави", коментира пред bTV треньорът на пловдивчанки Иван Петков, който е и национален селекционер, и отговорник за цялото женско направление у нас.

В последните 6 години отборът на "Марица" е без поражение в България. За последно пловдивчанки загубиха през ноември 2015 г., което прави 97 срещи без поражение. Високите цели в Шампионската лига, където тимът ще участва за четвърта поредна година, поражда идеята за турското първенство.

Въпреки че по-голямата част от турските тимове са локализирани в Истанбул, на „Марица“ ще се наложи да пътува близо 1000 км за среща в Анкара. Препятствията пред осъществяването на тази идея са огромни, признават от клуба.

„При всички случаи бюджетът трябва да бъде много по-различен и отборът трябва да бъде конкурентен поне на шестицата в Турция,  коментира още Петков. - Чисто физически и като пътуване нещата ще се усложнят, като сложим и европейските турнири, но идеята е, когато имаш един състав, който да бъде поразширен и да разполагаш с вариации, да имаш възможност да си адекватно подготвен за всеки един двубой“, допълни той.

Като алтернатива, от клуба предлагат осъществяване на Балканска лига. "Като ниво турското първенство е добър вариант, но реалността е съвсем различна. Тази реалност ни дава Балканската лига, тъй като имаме доста други отбори от съседни държави, които имат същия проблем", разясни треньорът на „Марица“.

Banner 468 x 60 px