PlovdivNews.bg призовава: ВЪРНЕТЕ ФЕНОВЕТЕ НА СТАДИОНА! ВЪРНЕТЕ СТРАСТТА ОБРАТНО!

След близо 3 месеца пауза футболът у нас се завръща. Причината за отсъствието на най-обичания спорт в света е пандемията от коронавирус.

Бърза ретроспекция как започна всичко.

 На 13.03 в България бе обявено извънредно положение, което бе съпътствано с редица мерки, сред които и прекъсването на футболното първенство. Безспорно всички тези навременни мерки и ограничения доведоха до значително по-бързото преодоляване на пандемията, по-малкия брой заболели и жертви в сравнение с други държави.

На 13.05 извънредното положение бе премахнато. На негово място бе обявена извънредна епидемична обстановка, а заедно с нея започна и отслабването на мерките. Първо бе отменено задължелното носене на маски на открито. На 6 май паднаха КПП-тата и отвориха откритите площи на заведенията. На 11 май със заповед се разреши и провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% , както и на индивидуални и колективни спортове за аматьори на открито.

 От 22 май бяха разрешени и тренировките на закрито. На 18 май отвориха врати и фитнес залите и моловете, но без да работят заведенията и увеселителните и игрални заи в тях.  На 22 май отвориха и яслите и детските градини. От 26 май се позволиха тренировките на закрито и открито за деца до 18 години.

 От 26 май се позволиха и културните събития на закрито при посещение до 30% от капацитета. 

 От 1 юни отварят заведенията на закрито, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в моловете, барове, с изключение на дискотеки, които ще отворят врати на 15.06. 

И на заден план остана футболът... Най-гледаният и обичан спорт в света. Защо кина, театри, ресторанти, кафета може, а футбол - не? Футболът е за феновете.  Мач без фенове се приравнява с театър без публука. Жив пример е Германия, където първенството бе подновено, но на празни трибуни - апатия, нежелание, тишина. Нека не го допускаме и в България. Създадената обстановка, предвид обстоятелството, че първенството се провежда на открито и има възможност за социална дистанция, показва, че е напълно възможно и редно допускането на 30 до 50% процента от капацитета на стадиона, както е предвидено за кина, театри идруги културни събития.

 

Banner 468 x 60 px