На 12 август църквата почита свети мъченици Фотий и Аникита.

Император Диоклециан преследвал жестоко християните. През 303 г. бил обявен едикт, според който се заповядвало да бъдат разрушени всички християнски храмове, а свещените книги да се отнемат и изгорят. Първа жертва станали никомидийските християни.

Диоклециан издал още два едикта – с единия се нареждало всички предстоятели от християнския клир (епископи, презвитери, дякони) да се затварят в тъмница.

banner

Св. Аникита бил комит (военен сановник). Когато в Никодимия ставали приготовления за подлагане християните на мъчение, пред император Диоклетиан той открито заявил, че е християнин.

Неговият пример последвал и племенникът му Фотий. Той направо казал на царя: “Идолопоклоннико, засрами се, твоите богове са нищо!” След много мъчения и двамата били осъдени на смърт и изгорени заедно с много други християни в 305 година.

Св. Аникита и св. Фотий се призовават в молитвите при елеосвещение и водосвет.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!