Кметът на община Доспат Елин Радев алармира за опасност от преливане на язовир “Доспат”, ако напорната деривация Доспат-Тешел бъде спряна за ремонт.

Той предупреждава за това в писмо до министър-председателя Николай Денков, директора на НЕК ЕАД Мартин Георгиев, председателя на НС Росен Желязков и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов,

Преди дни в писмо до медиите от НЕК уведомиха, че изключват ВЕЦ “Тешел” заради ремонт на деривационен тръбопровод при централата, тъй като са установени линейни участъци с нарушена вътрешна панцеровка (облицовка). От компанията увериха, че са предприели действия за установяване причините за аварията и се подготвят за извършване на възстановителни ремонтни работи при спазване на най-високи мерки за безопасност на околната среда, служителите и съоръженията.

banner

В писмото кметът Радев информира, че: “В общественото пространство усилено се говори за много сериозна повреда на напорния тръбопровод в участъка от яз. “Доспат” до ВЕЦ “Тешел”. Говори се за повредени около 1,3 км. от тръбопровода, който е с диаметър от около 3 м. Вследствие на възникнал вакуум в деривацията, тръбопроводът е смачкан буквално до степен, липса на каквато и да е проводимост на вода. В общественото пространство циркулира информация, че ремонтът на съоръжението ще е с продължителност от порядъка на 2 и повече години. Това означава, че след започване на ремонтните дейности, яз. Доспат ще поема води от естествени притоци и валежи, без да може да изпуска вода при нужда, освен през преливника. Според последната сводка за нивото на яз. Доспат на Предприятие “Язовири и каскади”, Язовирен район “Родопи”, от 01.08.2023г., яз. Доспат е завирен на 406 103 610 млн. куб. м. от възможни 449 248 693.

Кметът на Доспат пита за безопасността на населението и какви мерки са взети.

“Ако в период на 2 и повече години язовир Доспат само поема и не може да изпуска вода, то неименуемо ще се стигне до преливане на вода през преливника. А при сегашното ниво на водата и при зачестилите поройни валежи напоследък, капацитетът до кота преливник ще бъде достигнат още наесен. При тази ситуация огромни маси вода ще се изливат от язовира без възможност за абсолютно никакъв контрол”, посочва той.

От областната управа в Смолян разпоредиха спешна проверка.

“Няма непосредствена опасност за хората и няма да се стигне до преливане”, увери зам.-областният управител Зарко Маринов пред БНР.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!