„Задължение на съдебната власт е да осигури доверие в това, което прави. Събитията през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие.

Нека членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието, че накрая ще дойде справедливостта, или продължаваме още от същото.“ С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков коментира актуалната ситуация в съдебната система пред журналисти в Пампорово. Според премиера ВСС трябва да избере най-качествените хора – както по отношение на експертиза, така и по отношение на морални качества. „Дали го е направила, не се наемам да преценя“, отбеляза акад. Денков. Той беше категоричен, че нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си. Решенията се взимат от ВСС. От друга страна обаче всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят становището си по темата.
„България трябва да бъде последователна в позициите си“, посочи премиерът по повод съвместното възлагане на поръчки за боеприпаси на Европейската агенция за отбрана във връзка с войната в Украйна. „Трябва да изпълняваме решенията, взети от Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е нападната от съседна страна и която се опитва да възстанови териториалната си цялост“, заяви той. По думите му тази голяма човешка трагедия няма как да свърши, докато войната не приключи с постигането на устойчив мир. „Историята е показала, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война“, добави акад. Денков.
По повод отправеното от Европейската комисия официално искане България да изпрати две номинации за европейски комисар министър-председателят очаква двете парламентарни групи, подкрепящи правителството, да излязат с предложения. Същевременно кабинетът продължава да търси консенсусни лица, които да поемат постовете на областни управители в страната.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!