Ще бъдат преразгледани 25 случая на деца, които са загинали в катастрофи. Това казаха пред журналисти опечалени родители след среща с новия МВР-министър Калин Стоянов, предават от БТА.

Ще има и следваща среща, на която би трябвало да присъстват представители на парламентарни групи, на прокуратурата, на КАТ и др. институции, от които зависят законови промени, обясни Петя Иванова, майка на загинало дете. Според нея делата ще бъдат разгледани много внимателно, тъй като има „потресаващи“ случаи.

Настояваме да се криминализира отказът от тестване за алкохол и наркотици, единодушни са родителите. Когато има убийство в резултат на шофиране с превишена скорост, да не се квалифицира като убийство по непредпазливост, казват още почернените близки.

banner

Делата да се гледат по бърза процедура, защото някои продължават с години, каза още Иванова.

Радка Петкова, майка на загинал в катастрофа, посочи, че друго тяхно искане е при настъпило ПТП, до 10 мин. след пристигането на длъжностно лице на мястото на инцидента,да бъдат уведомявани близките на пострадалите. Да се въведат разумни и максимални срокове за издаване на първа, тройна и петорна експертиза, защото към момента, по думите ѝ, няма срок. Да се разширят правомощията на адвокатите, които да им позволят достъп до експертизите, допълни Петкова. Тя разказа, че дни след катастрофата със сина ѝ, колата не е била покрита, била е отваряна, имало е разпилени вещи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!