Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Отстраняването на Гешев ще стане факт с публикуването на президентски указ в “Държавен вестник”, чийто следващ брой излиза утре.

72 часа след като 16 от кадровиците казаха “да” на предложението за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, ерата “Иван Гешев” в държавното обвинение приключи. В средата на 7-годишния му мандат заради израза “политически боклук”, използван от него спрямо депутатите у нас.

banner

Сега най-спешното решение, което Пленумът на ВСС трябва да вземе е кой временно да застане начело на прокуратурата. На този етап членовете на Съвета са разделени – дали е някой от заместниците на Иван Гешев, каквато е обичайната практика досега, или да се търси друг обвинител.

В максимално кратък срок кадровиците трябва да открият и процедура по избор на нов главен прокурор. Тя ще отнеме около 2 месеца. Юристи обаче коментират, че заради множеството скандали, свързани с този Висш съдебен съвет, е възможно следващият главен прокурор да бъде избран от новия кадрови орган който засега не е ясно кога ще бъде избран.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!